Zupa bolońska Thermomix
Zupa bolońska Thermomix to prawdziwy klejnot kuchni włoskiej, wypełniona aromatem śródziemnomorskich ziół, głębokim smakiem pomidorów i bogactwem mięsa. Zobacz jak łatwo przygotować tą zupę w Twojej kuchni.
Zupa bolońska Thermomix
Składniki
- 40 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 30 g makaronu np. kokardek, o czasie gotowania 10 min
- 200 g krojonych pomidorów z puszki
- 120 g mięsa wołowego, mielonego
- 10 g oliwy z oliwek
- 25 g cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 200 g wody
- 1 łyżeczka oregano, suszonego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- bazylia, do dekoracji
Przepis
- Do Thermomixa włożyć cebulę, marchewkę i czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić 3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Następnie dusić całość bez założonej miarki przez 3 min przy ustawieniach 120°C/obr. 1.
- Dodać pozostałe składniki czyli mięso, pomidory, makaron, wodę, oregano, sól, pieprz i koncentrat pomidorowy, gotować 15 min/100°C/obroty wsteczne/obr. mieszanie.
Zupa bolońska Thermomix
Zupa bolońska wywodzi się z uroczego regionu Emilia-Romania we Włoszech, który słynie z wykwintnej kuchni opartej na lokalnych produktach i tradycyjnych recepturach. Nazwa zupy nawiązuje do miasta Bologna, które jest sercem tego regionu i znane jest jako mekka smakoszy.
Przepis na zupę bolońską
Choć istnieje wiele wariacji na temat tej zupy, to klasyczny przepis opiera się na prostych, ale wybornych składnikach, które od wieków cieszą podniebienia mieszkańców i gości regionu z którego pochodzi ta pyszna zupa. Włoska kuchnia zawsze kładła duży nacisk na jakość składników i precyzyjne przygotowanie potraw, co sprawia, że zupa bolońska jest prawdziwym arcydziełem kulinarnym.
Podobał Ci się ten przepis? Zobacz pozostałe przepisy znajdujące się na naszym blogu.