Sos do pizzy Thermomix

Prawdziwa pizza zaczyna się od doskonałego sosu pomidorowego. Sos do pizzy Thermomix nadaje charakter i smak każdemu kawałkowi, łącząc składniki w harmonijną całość. Chociaż na rynku dostępnych jest wiele gotowych sosów, nic nie zastąpi domowego, świeżo przygotowanego sosu do pizzy, który wyróżnia się intensywnym aromatem i głębią smaku.

Sos do pizzy Thermomix

Sos do pizzy Thermomix

Czas przygotowania 15 minuty
Typ dania Sos
Kuchnia Włoska
Ilość porcji 10 osób

Składniki
  

  • 150 g cebuli białej (ok. 1 cebula), przekrojonej na ćwiartki
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 800 g całych obranych pomidorów z puszki
  • 40 g koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szczypta soli

Przepis
 

  • Do naczynia miksującego włóż cebulę i czosnek, rozdrobnij 3 s/obr. 7. Zgarnij szpatułką ze ścianek naczynia miksującego.
  • Dodać oliwę i smażyć 2 min/100°C/obr. 1.
  • Dodać wszystkie pozostałe składniki sosu i gotować 10 min/100°C/obr. 2 lub do lekkiego zgęstnienia, na pokrywę naczynia miksującego zamiast miarki nałożyć koszyczek. Przelać do wysterylizowanego słoika, odstawić do ostygnięcia i przechowywać w lodówce do momentu użycia.
Słowa kluczowe sosy

Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na mój ulubiony sos do pizzy thermomix, który zawsze robię w domu. Stosuję go zarówno do smarowania ciasta przed dodaniem składników, jak i jako dip do gotowej pizzy. Przy okazji gdy o pizzy już mowa. Sprawdźcie koniecznie przepis na pyszne ciasto do pizzy z Thermomixa!

Sos do pizzy Thermomix

Ten sos pomidorowy to jedyny, którego używam do ciasta drożdżowego na pizzę. Jest niezrównany, najprostszy do zrobienia i bardzo tani. Inni mogą twierdzić, że wolą używać koncentratu pomidorowego lub ketchupu, ale taka opcja nie daje takiego rezultatu, jaki chciałabym Wam dziś pokazać. Zapewniam, że ten sos będzie smakował jak w wielu dobrych pizzeriach, a ketchup przestanie być potrzebny. Szczerze polecam.

O czym pamiętać robiąc sos?

Przy robieniu domowego sosu ważne jest, aby używać świeżych, wysokiej jakości składników, zwłaszcza pomidorów lub przetworów pomidorowych. Istotne jest także odpowiednie doprawienie sosu solą, pieprzem, ziołami i czosnkiem, co zapewnia pełnię smaku. Czas gotowania odgrywa kluczową rolę, ponieważ pozwala smakom się połączyć i nadaje sosowi odpowiednią konsystencję. Należy zadbać, aby sos nie był zbyt wodnisty ani zbyt gęsty. Ważne jest również zachowanie balansu smaków, co czasem oznacza dodanie odrobiny cukru, aby zrównoważyć kwasowość pomidorów. Odpowiednia technika przygotowania, np. użycie blendera lub sita, pomaga uzyskać gładką konsystencję sosu.

Podobał Ci się ten przepis? Zobacz pozostałe przepisy znajdujące się na naszym blogu.


0 0 votes
Ocena artykułu
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments