W świecie kulinariów, poszukiwania idealnego ciasta na pizzę stały się prawdziwą pasją wielu miłośników domowej kuchni. Dziś pragniemy podzielić się z Wami sekretem doskonałego rezultatu – ciasto na pizze z Thermomixa. Odkryjcie z nami, jak to innowacyjne urządzenie kuchenne sprawia, że przygotowywanie własnej pizzy staje się nie tylko łatwe, ale również niezwykle satysfakcjonujące.
Pizza z Thermomixa – przepis
Czasz przygotowania: 1 godzina
Ilość porcji: 2 pizze
Ciasto na pizze z Thermomix
Składniki
- 600 g mąki typu 0
- 15 g świeżych drożdży (opcjonalnie 8g suchych)
- 300 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 30 ml oliwy z oliwek lub oleju
Przepis
- Do naczynia Thermomix wsyp 600g mąki typu 0.
- Dodaj 30ml oliwy z oliwek lub oleju.
- Dodaj 15g świeżych drożdży.
- Dodaj 300ml ciepłej wody.
- Dodaj łyżeczkę cukru.
- Dodaj łyżeczkę soli.
- Zamknij naczynie Thermomix i ustaw tryb wyrabiania ciasta na 2:30 minuty.
- Po zakończonym trybie wyrabiania, przełóż ciasto do miski i przykryj ją odstawiając w ciepłe miejsce na około 60 minut.
- Po 60 minutach wyrób ciasto na kształt pizzy rozkładając je na blaszce. Posmaruj sosem pomidorowym. Dodaj ulubione składniki i wstaw do piekarnika (180°C/20minut). Smacznego!
Film
Pizza skąd pochodzi
Pizza to klasyczne danie włoskie, którego historia sięga starożytności. Początki sięgają Etrusków, a później Rzymian, którzy spożywali płaskie placki z dodatkami. Jednak to Neapolitańczycy udoskonalili przepis, dodając pomidory i mozzarellę. Pierwsza pizzeria, „Antica Pizzeria Port’Alba”, powstała w Neapolu w 1830 roku. Popularność dania rozprzestrzeniła się wraz z emigrantami włoskimi, osiedlającymi się w Ameryce w XIX wieku. Dziś pizza jest uwielbiana na całym świecie, a jej różnorodność smaków to efekt kreatywności kucharzy na całym globie.
Przepisz na dobrą pizze – o czym nalezy pamiętać?
Przygotowanie doskonałej pizzy to sztuka, której tajniki warto znać. Kluczowe to świeże składniki, zwłaszcza sos pomidorowy i mozzarella. Ciasto powinno być cienkie, lekko chrupiące na brzegach. W piekarniku używaj wysokiej temperatury, aby uzyskać idealnie zrumienione ciasto. Kreatywność w doborze dodatków to kolejny atut – świeże zioła, oliwa, czy oryginalne serki nadają wyjątkowy smak. Pamiętaj, że pieczenie na kamieniu do pizzy podniesie doświadczenie kulinarne na wyższy poziom.
Ciasto na pizze z Thermomixa – zobacz jakie to proste
Dzięki zaawansowanemu urządzeniu, jakim jest Thermomix, każdy może stać się kucharzem i cieszyć się pyszną pizzą, przygotowaną w domowym zaciszu. Odkryj, jak krok po kroku stworzyć perfekcyjne ciasto, które podbije podniebienia Twoje i Twoich gości. Przygotuj się na kulinarną przygodę, gdzie tradycyjna pizza spotyka się z nowoczesnością kuchennego geniuszu!
Jaka mąka na pizze?
Decydując się na przygotowanie własnej pizzy warto jest zadać sobie pytanie – jaką mąkę na pizze wybrać? Mąka pszenna typu 00 to popularny wybór, nadający ciastu lekkość i chrupkość. Dla miłośników tradycji, mąka typu 00 z semoliny dodaje ciastu wyjątkowej konsystencji. Mąka pełnoziarnista to zdrowsza alternatywa, bogatsza w błonnik. Wybierz mąkę zgodnie z preferencjami smakowymi i ciesz się perfekcyjnym kawałkiem pizzy w zaciszu własnej kuchni
Podobał Ci się ten przepis? Zobacz pozostałe przepisy znajdujące się na naszym blogu. Znajdziesz tam wiele ciekawych inspiracji którze przygotujesz w swoim Thermomixie.
[…] Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na mój ulubiony sos do pizzy thermomix, który zawsze robię w domu. Stosuję go zarówno do smarowania ciasta przed dodaniem składników, jak i jako dip do gotowej pizzy. Przy okazji gdy o pizzy już mowa. Sprawdźcie koniecznie przepis na pyszne ciasto do pizzy z Thermomixa! […]
„Ciasto na pizze”
Ciasto na pizz*Ę*
„Dodaj 30ml oliwy z oliwek”
Dodaj 30 ml oliwy.
Oliwa to olej z oliwek. Nie ma oliwy z ziemniaków, węgla czy drewna.
Oliwa.
„Składniki
Przepis
30≠25.
Macie jakąś korektę w redakcji?
Zjebiste ciasto, mordo!